Gezocht: historische recepten uit de Lage Landen voor het Culinair Erfgoed Kwartet

Stel je eens voor: een verzameling historische recepten uit alle provincies in de vorm van een kwartet. Recepten die je herkent van je moeder of oma, of van een nog verder verleden. Lijkt je dat ook wat? Doe dan mee en stuur je meest favoriete historische recept mét achtergrondverhaal op naar Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen (stichting CELL) via e-mail bestuur@stichtingcell.nl. Relevante illustraties zijn ook zeer welkom, bijvoorbeeld van je oma in de keuken of de moestuin van je grootouders, of schilderijen, tekeningen of kookschriften uit de oude doos. Onze Vlaamse buren mogen natuurlijk ook inzenden.
Hete Bliksem en kruudmoes
Een voorbeeld: hete bliksem. Mijn moeder stamt uit een geslacht van Groningse boeren uit Bedum. Ze maakte voor ons ’s winters af en toe hete bliksem. Dat is een stamppot van aardappelen, rijst, stroop en zoete appeltjes. Er werd worst en spek bij gegeten. Ze vertelde dat er bij haar ouders thuis na de hete bliksem ook nog warme trompoffert gegeten werd voor toe, met gesmolten boter en bruine suiker. En eventueel nog erwtensoep vooraf. Als kinderen vielen we iedere keer bijna van onze stoel af, zo waren we onder de indruk van de verhalen over die zware boerenkost.
Een ander voorbeeld is kruudmoes. Rondom Elspeet wordt het melkmoes genoemd, de gortepap met allerlei kruiden gekookt in karnemelk met rozijnen en worst. Elders op en rondom de Veluwe noemde men het kruudmoes. Arme mensen maakten het met bruine bonen, als vleesvervanger. Wie kent deze boerenkost nog en heeft er een recept en een pakkend verhaal bij?
Culinair Erfgoed Kwartet
We gaan een kwartet maken met van elke provincie vier historische recepten. Stichting CELL selecteert de lekkerste, amusantste, cultureel en historisch meest verantwoorde recepten inclusief verhalen uit alle inzendingen. We bundelen vier recepten per provincie tot een kwartet met daarbij een boekje vol verhalen.
Meedoen en voorwaarden
Zo doe je mee: gebruik het formulier voor Culinair Erfgoed Kwartet om je recept te beschrijven en stuur het op aan bestuur@stichtingcell.nl. CELL voert samen met een culinairhistorisch redacteur de redactie over de recepten. Ieder ingezonden recept gaan we doorplaatsen op de website van CELL. Zo ontstaat er een landkaart van oude recepten uit de Lage Landen, inclusief de verhalen die erbij horen. En sommige recepten gebruiken we voor de samenstelling van het kwartet. Komt je recept in het kwartet, dan ontvang je een gratis exemplaar van het complete kwartet!