
Onlangs is onder de titel ‘Koken in Oorlogstijd’ een alleraardigst boekje van de hand van Manon Henzen verschenen. Het bevat gerechten en recepten uit de eerste helft van de jaren veertig van de vorige eeuw. Een periode waarin een beroep werd gedaan op de creativiteit, iets wat we vandaag de dag ook terugvinden, als het bijvoorbeeld gaat om vleesloos eten.
Nog nooit zo gezond gegeten
Voor de
oorlog was Nederland in belangrijke mate een importland als het ging om
groenten. Maar in oorlogstijd moet je voor al het voedsel terugvallen op
eigen land. Dus werden graslanden omgeploegd en veel vee geslacht.
Het
is opvallend te lezen dat in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog
er nog nooit zo gezond werd gegeten als toen. Veel plantaardig; de
bevolking werd ook opgeroepen om zelf moestuinen aan te leggen. Maar
helaas ging het na de oorlog meteen de verkeerde kant op.
eet!verleden
Manon Henzen is een brok eet!verleden. De historische kookstudio in Nijmegen. Vanuit die passie voor oude gerechten neust ze in allerlei historische geschriften en boeken. Zo schuift ze enigszins richting het metier van de culinair historicus.
Doch het is moeilijk, zo niet gewaagd, om in zo weinig bladzijden te schrijven over eten in die oorlogsjaren. Toch heeft ze dertig verdraaid leuke recepten geselecteerd die – en zo is het ook bedoeld – vandaag de dag eenvoudig zijn te maken. En het boek(je) kost slechts € 12,50. Dat is nog geen 42 cent per recept.
Een volledige recensie vindt u hier