Bij Het Zwarte Schaap is van de hand van Manon Henzen een leuk boekje verschenen met recepten uit de Gouden Eeuw. Ze zijn naar de hedendaagse kookkunst bewerkt, dus geschikt om zelf aan de slag te gaan.
Manon Henzen kennen we van het historisch kookatelier Eetverleden in Nijmegen. Van koken op basis van oude recepten naar een boek is dan een kleine stap.
Het is geen uitvoerig werk, doch wel praktisch opgezet. Het telt een viertal thema’s – Inpolderingen, Handel, de Moestuin, Kookboeken, Maaltijdstillevens – die kort worden besproken. De auteur geeft hiermee wat context aan het tijdperk in de Lage Landen, waarover we het hebben. Daarbinnen zes categorieën met elk vier of vijf recepten: zuivel, vlees en vis, groenten en fruit, brood en meelspijs, zoet, dranken. Het geheel gelardeerd met een aantal oude prenten.
Het boekje kost nog geen tien euro en telt 77 pagina’s. Het is een leuk boekje om cadeau te geven of te krijgen. Maar dan ook vooral om de recepten te koken.
Een meer uitgebreide recensie leest u hier.