Soms is enkel het bladeren door een kookboek al een feestje en is het werkelijk maken van de gerechten niet eens nodig. De foto’s geven voldoende prikkels om je voor te stellen hoe het zou smaken. Een gewone mensen boekenkast is per definitie te klein voor alle mooie boeken die je zou willen hebben.
En dan krijg je een schrift in handen. Een donatie aan Stichting Cell (Culinair Erfgoed van de Lage Landen). Een ‘Kookschrift’ met Recepten van ‘Mevrouw van Haning’ en ‘Mej. K. van Hutten’ en ‘B. van Griesheim’. Een kookschrift met voornamelijk zoete recepten, enkele hoofdgerechten en sauzen in mooi handschrift geschreven. De recepten zijn moeilijk te lezen maar de liefde voor het schrijven spat ervan af. Was het wel een kookboek? Of waren het vingeroefeningen voor mooi schrijven?
De combinatie van recepten en het mooie handschrift maakt het zeer bijzonder. Zowel de Hollandse, Franse, Britse als Indische invloeden lees je door de recepten heen. Kolombijnenvla, tipsy cake, rigolette, klappertaart, bika ambon, galantine of daube. Hoeveelheden van 15 eieren, 3 flessen rode wijn en een fles champagne in een recept zijn geen uitzondering. En lood als gewichtsmaat. Dit moest ik wel opzoeken. Lood was ongeveer 15 gram maar na de invoering van het Nederlands metriek stelsel in 1816 werd de aanduiding ‘Nederlands lood’ gebruikt voor 10 gram, tot de afschaffing van dit stelsel in 1870. Helaas heb ik geen datum kunnen vinden in het schrift. Tijd was waarschijnlijk niet zo belangrijk voor deze dames. Op internet een foto gevonden van een schrift met een gelijke omslag uit de tweede helft 19de eeuw. Rond 1850 was kalligrafie (de kunst van het schoonschrift) een populaire hobby. Was het een actie bij de toenmalige boekhandel? Een rage? Het cadeau om te geven als je werd uitgenodigd voor een etentje?
En eigenlijk is het volstrekt onbelangrijk voor ons. Belangrijk is dat deze schriften worden bewaard omdat ze een inkijkje geven in de culinaire geschiedenis van Nederland. Wat werd er toen gemaakt? Welke ingrediënten zijn in de vergetelheid geraakt? En hoe smaakt het? Gewoon uitproberen!
door Corinne Casseres