Respect voor deze club van onze zuiderburen. Maar die maken ook deel uit van De Lage Landen! Al sinds 1981 zijn ze actief op het gebied van regionale gastronomie. Fraaie (historische) publicaties en meer. Bekijk de site.
Websites
Informatieve websites die in meer of mindere mate over onze culinaire geschiedenis gaan. We zijn nu zeker niet volledig. Maar we willen het wel. Help mee: Als u een boeiende kent die hier een plaats verdient, meldt het ons dan.
Culinaire geschiedenis van België
De Culinaire geschiedenis van België is de culinaire geschiedenis van De Lage Landen. Vanaf de Oude Tijden, dit is de periode tot aan de Romeinse bezetting van onze streken in 57VC. Veel informatie over oude kooktechnieken en maten.
Academie Culinaire Historie
Caroline Verhoeven is oprichtster van deze academie in Haulerwijk. Er wordt een opleiding gegeven met als missie: het culinair erfgoed doorgeven als erfgoed voor de volgende generatie. Deze Academie Culinaire Historie is onlosmakelijk verbonden met het Culinair Erfgoed Centrum, dat zich ten doel heeft gesteld de Nederlandse folklore op tafel, het onvergetelijk vaak ambachtelijk keukengerei,… [Lees meer]
Culinaire links Piet Paaltjens
Op de website, gewijd aan het voormalige restaurant en dichter-dominee Piet Paaltjens, staan interessante culinaire links. Die willen we u niet onthouden.
Prospect Books
Uitgever van culinaire en culinaire historie betreffende boeken. Bij wijze van uitzondering nemen we dus een uitgever op bij de websites. “Prospect Books was founded by the late Alan Davidson and his wife Jane Davidson in 1979, at the same time as their journal of food history Petits Propos Culinaires. Since 1993, Prospect Books has been owned by… [Lees meer]
Apicania
Tja. Waar begint de geschiedenis van onze eetcultuur. Al ver voor de Romeinen, uiteraard. Deze website gaat over alles wat Apicus verwant is. Bijzonder informatief.
Gastronomie Médiévale
Website van de Franse nationale bibliotheek over de Middeleeuwse gastronomie. Als een soort strip met Middeleeuwse afbeeldingen wordt beknopt uitgelegd hoe het er toen aan toe ging. In het Frans, dat dan weer wel.
UvA Bijzondere Collecties
De Bijzondere Collecties van Universiteit van Amsterdam heeft een enorme collectie gastronomische boeken voor onderzoeksdoeleinden beschikbaar. Via de website kunt u zoeken in catalogi, in beeldbanken en naar collecties en archieven. Ter plekke raadplegen is mogelijk in een van de onderzoekzalen. De organisatie organiseert in november het jaarlijkse Amsterdam Symposium on the History of Food.
Smaakmakers
In de webexpositie ‘Smaakmakers: 5 eeuwen kookboeken’ geeft de Koninklijke Bibliotheek een overzicht van enkele topstukken uit de uitgebreide collectie kookboeken die ze beheert.
Kookhistorie: Marleen Willebrands
Boeiende site over de, ja, kookhistorie van Marleen Willebrands. Met transcripties van o.a. De verstandige kock, Cocboek, Een notabel boecxken van cokeryen, en meer.
Spinazieacademie: Lizet Kruyff
Website met blog van Lizet Kruyff. Ze schrijft: “Gaat over mijn ervaringen met het historisch koken, met het kweken van historische en andere groenten, over de oude appelrassen in de tuin, over historische kookboeken en alles wat daar mee te beleven valt.”
Coquinaria: Christianne Muusers
Op deze site, sinds 2002 online, staan veel recepten van de Romeinse oudheid tot aan de negentiende eeuw. Maar ook moderne recepten uit allerlei windstreken zijn hier te vinden. Iedere twee maanden verschijnen een nieuw historisch en modern recept. Website van Christianne Muusers.
A Boke of Gode Cookery
Websites die onderwerpen behandelen, gerelateerd aan de culinaire geschiedenis van de Lage Landen en soms daarbuiten.