Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom oud glaswerk vaak een versiering met reliëf kennen? Het antwoord staat in dit prachtige boek over de regentenfamilie Van Loon, medeoprichters van de VOC. ‘Dineren aan de gracht’ combineert een blik in het dagelijks leven van de familie met diners, serviesgoed en uiteraard recepten.
Recensies
CELL verzamelt recensies over boeken, exposities en andere zaken die met de culinaire geschiedenis van de Lage Landen te maken hebben. Wil u hier uw recensie plaatsen, laat het ons weten.
Snuffelen in 400 jaar kookboeken
Luilekkerland is een prachtig uitgevoerd boek dat een inkijk geeft in de kookboeken van de zestiende eeuw tot ongeveer vandaag. Culinaire geschiedenis ten voeten uit, maar, zo zeggen de auteurs, het geeft niet weer wat ‘de mensen in het land’ aten. Kookboeken waren er voor de koks van de elite, maar ze geven wel weer wat er zoal beschikbaar was en wat er werd gegeten.
Kookboek van de Gouden Eeuw
Een leuk historisch kookboekje met recepten uit de Gouden Eeuw is onlangs verschenen. Leuk om zelf mee aan de slag te gaan om oude gerechten in 2018 te herontdekken.
Kookschrift in een wel heel mooi handschrift
Soms is enkel het bladeren door een kookboek al een feestje en is het werkelijk maken van de gerechten niet eens nodig. De foto’s geven voldoende prikkels om je voor te stellen hoe het zou smaken. Een gewone mensen boekenkast is per definitie te klein voor alle mooie boeken die je zou willen hebben. En… [Lees meer]
Kleine Geschiedenis van de Hutspot
Niets zo Nederlands als hutspot. In dit Kleine Geschiedenis van de Hutspot geeft Jacques Meerman inhoud aan de titel. Om het ontstaan en de betekenis van hutspot te begrijpen wordt de vaderlandse geschiedenis doorgelicht. Een ontzettend leuk boekwerk voor mensen die van stamppot met diepgang houden. Eerder verscheen van de hand van Meerman het prachtige… [Lees meer]
De voedselparadox
Het is geen prettige wereld die Herman Lelieveldt beschrijft in zijn boek ‘De voedselparadox’. Het is zelfs een beetje surreëel. Het lijkt wel alsof iedereen zich inzet voor een duurzamer georganiseerd voedselsysteem in Nederland, terwijl het tegelijkertijd niet lukt om een gezamenlijke strategie op te zetten. Bovendien wijst iedereen elkaar de vinger op de vraag… [Lees meer]
Dit is uw land
Onderzoeker Hans van Grinsven en schrijver Kees Kooman hanteren in hun boek Dit is uw land regelmatig het gezegde ‘En de boer hij ploegde voort’. Dat is meerdere opzichten kenmerkend voor het boek. Allereerst geven Van Grinsven en Kooman een in swingende spreektaal doorspekt betoog dat miegelt van de feiten en cijfers over de ontwikkeling… [Lees meer]
De culinaire ziel van Nederland
Aangenaam verrast! Eddie Niesten schreef een intrigerend boek over ons eetgedrag, onderbouwd met heel veel recepten. Geen culinaire hoogstandjes die bij de edellieden op tafel kwamen, neen, juist datgene dat we vroeger en soms nu nog steeds thuis bereiden en onze disgenoten voorschotelen. Het is wat we eten, het is wat onze ziel voedt. Verreweg… [Lees meer]
Het Verleden op je bord
Culinair historica Christianne Muusers liet op 3 december 2016 bij de kookwinkel DOK in de Passage in Den Haag haar boek Het Verleden op je Bord het licht zien. Een wandeling door de geschiedenis van de Nederlandse keuken door middel van vijfenveertig geactualiseerde recepten, opgegraven uit de archieven van de Koninklijke Bibliotheek. Een keurig verzorgd boek dat… [Lees meer]
Puntneuzen en kersenpitten
‘Puntneuzen & Kersenpitten’ is een fraai vormgegeven historisch (kook-)boek dat zowel door verhalen een beeld schetst van het tijdperk waarin Jeroen Bosch leefde (1450-1516) als ook door de recepten aangeeft wat de mensen in het land toen zo ongeveer aten. Omdat het meer dan een dimensie kent is het, wat ons betreft, een boeiend en waardevol document.
Koken voor Kardinalen
December 2015 verscheen dit unieke boek. Het biedt een zeer direct inzicht in hoe midden zestiende eeuw voor de (kerkelijke) elite werd gekookt. En dit niet door lange, bespiegelende verhandelingen, nee, door de instructies en recepten van de kok, Bartelomeo Scappi, zelf. Er werd toentertijd een breed assortiment aan dierlijk voedsel geconsumeerd en dan met… [Lees meer]
Eenen nyeuwen coock boeck
Gherard Vorselman, Eenen nyeuwen coock boeck. Kookboek samengesteld door Gheeraert Vorselman en gedrukt te Antwerpen in 1560, Wiesbaden, 1971, editie verzorgd door E. Cockx-Indestege.
Toen was koken heel gewoon
Lisette Bossert is kok. Ze zoekt naar ambacht, traditie en kwaliteit en komt uit bij, ja, vroeger. En wel vroeger in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Ze interviewt elf personen, waaronder o.a. Peter Klosse, Janny de Moor en Alexandra Radius. Die krijgen elk twee pagina’s met jeugdherinneringen en er worden per… [Lees meer]
De Bosatlas van het culturele erfgoed
De atlas is een naslagwerk met een ongekende hoeveelheid cartografische informatie. Tegelijkertijd is het een uniek kijk- en bladerboek, met kaarten die herkenning oproepen en kaarten die u laten kennismaken met verrassende nieuwe aspecten van ons rijke erfgoedcultuur. Met enige aandacht voor het culinaire erfgoed, in de zin van voedselbereiding.
Old Cookbook of Food History
Old Cookbook of Food History