‘Puntneuzen & Kersenpitten’ is een fraai vormgegeven historisch (kook-)boek dat zowel door verhalen een beeld schetst van het tijdperk waarin Jeroen Bosch leefde (1450-1516) als ook door de recepten aangeeft wat de mensen in het land toen zo ongeveer aten. Omdat het meer dan een dimensie kent is het, wat ons betreft, een boeiend en waardevol document.
Het heeft de ondertitel ‘Verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch’. Kookte Jeroen Bosch? Misschien, dat weten we niet, maar het begrip ‘keuken’ moet wat ruimer worden gezien. Op basis van historisch onderzoek zijn recepten opgenomen, gelardeerd met vertellingen die niet alleen het tijdsbeeld kleur geven maar ook de opmaat tot een recept vormen.
We hebben dit boek met veel plezier gelezen. Het nodigt uit om met behulp van Internet de vaderlandse geschiedenis nader te onderzoeken. Leuk is dat vrijwel elk verhaal – misschien wel elk – een tip van een sluier oplicht. Of het nu de jonge Erasmus is (tijdgenoot), de grote brand in Den Bosch, de kersenpitten of wat dan ook. Alle recepten kennen een historische versie en een hedendaagse, maakbare, bewerking.
Lees hier de volledige recensie.